Üç Nokta Kullanımı (…)

Üç Nokta Kullanımı (…)

Edebi eserlerde görmeye alıştığımız noktalama işaretlerinden birisi üç noktadır. Üç nokta bilhassa anlamı derinleştirmek amacıyla kullanılır. Uygulamada yapılan hatalardan bir tanesi üç nokta yerine iki nokta veya çok daha fazla sayıda nokta kullanılmasıdır. Bu bilinçsiz kullanım anlamı derinleştirmek yerine ne yazık ki okuyucuda yazar hakkında dil bilgisinden yoksunluğun boyutunu derinleştirir. Üç nokta kullanımı kuralları ise şöyledir:

  1. Üç nokta, anlam bakımından tamamlanmayan cümlelerde anlamı okuyucuya tamamlatmak, okuyucuyu düşündürmek gibi amaçlarla cümle sonunda kullanılır. Tamamlanmış cümlelerin sonuna üç nokta koymak fahiş bir hatadır. Cümlenin mutlak suretle tamamlanmamış olması gerekir. “O olaydan sonra herkese korku egemen oldu. O olay…”
  2. Kaba sayılan, küfür içeren, hoş olmayan veya bir sebepten tamamı metne dahil edilmek istenmeyen sözcük ve cümlelerin yerine üç nokta “Ne b..tan bir gün.”
  3. Metin içinde bir alıntı yapılacaksa, alıntı yapılan kısmın başına ve sonunda üç nokta kullanır. Bu şekilde o kısmın alıntı olduğu okuyucuya belli edilir. “…Bir sessizlik oldu, ölüm sessizliği…”
  4. Cümlenin belli bir bölümünün kesilerek okuyucuya bırakıldığı ve yazar tarafından anlamın yoğunlaşmasının istendiği hallerde kesilen kısma üç nokta işareti
  5. Ünlem ve seslenme belirten sözcüklerden sonra anlamın pekişmesi amacıyla üç nokta kullanılabilir. Ancak şayet bu tür sözcüklerden sonra ünlem veya soru işareti konulmuşsa iki nokta konulması yeterlidir. “Yaşlı adam!…”
  6. Metinde karşılıklı bir diyalog yer alıyorsa, diyalog arasında sessizliği ifade etmek veya karşılıksız olduğunu okuyucuya göstermek için bu yerlere üç nokta eklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir