Soru İşareti ile İlgili Cümleler

Soru İşareti

Soru işareti soru cümlelerinin sonunda kullanılır. Cümlede herhangi bir şekilde soru soruluyorsa ve bu anlam çıkıyorsa sonuna soru işaretinin konulması gerekir. Soru işaretinin kullanımının farklı çeşitleri de mevcuttur.

Cümle kurarken anlatmak istediğimizi karşı tarafa geçirebilmemiz için noktalama işaretlerine ihtiyacımız vardır. Soru işaretleri de bunlardan biridir. Soru işaretinin “?” simgesi vardır. Metin yazarken soru soracaksak bunu soru cümlesinin sonuna soru işareti koyarak belirtiriz.

Bir cümlede soru sorarmış gibi yaparak cevabını da aynı cümle içerisinde verebiliriz. Bu şekilde kullandığımız cümlelerin sonuna da soru işareti gelir. Soru işareti ile duygularımızı ifade edebiliriz. En genel kullanımı herkesçe bilinen soru sormak anlamındadır. Soru işareti eğer cümlede soru anlamı varsa mutlaka cümle sonuna gelmesi gereken bir işarettir.

Soru sorduğumuz bir cümleden sonra soru işareti kullanmazsak yazım yanlışı yapmış oluruz.

Soru İşareti ile İlgili Cümleler

Bir metin yazarken soru sorma anlamı taşıyan cümleler yan yana kullanılıyorsa hepsinin sonuna soru işareti kullanmaya gerek yoktur. Tüm soru cümleleri bittikten sonra en sonlarına soru işareti koyabiliriz.

Soru olmayan bir cümle içinde eğer şüphe barınıyorsa, bir konunun gerçek olmadığını düşünüyorsak ve şüpheyle yaklaşıyorsak kurduğumuz cümlenin sonuna soru işareti koyabiliriz. Alay etmek için karşı tarafa şüphe bildiren cümlelerden sonra da soru işareti koyarız.

Eğer cümle kurarken şüphe ya da alay bildirmek istiyorsak soru işaretini parantez içinde “(?)” şu şekilde kullanırız. Soru işareti aynı zamanda metin yazarken tarih belirtmemiz gerekiyorsa ama tarihin bir bölümünden emin değilsek o kısım boş bırakılmaktansa soru işareti ile doldurulur. Bilmediğimiz tarihi bu şekilde tasvir ederiz. Örnek cümle:

“Mezun olabilmen için daha kaç tane dersinden geçmen gerekiyor?”

Soru İşareti ile İlgili Cümleler” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir