Üç Nokta ile İlgili Örnekler

Üç Nokta ( … )

Üç nokta, daha çok yarım kalan, yüklemsiz cümlelerin sonunda kullanılan bir noktalama işaretidir. Türkçe’de kullanılan noktalama işaretleri anlamı pekiştirmek ve güçlendirmek için kullanılmaktadır. Üç nokta kullanımı hem anlamı güçlendirirken hem de nasıl bir vurgu yapılması konusunda yardımcı olmaktadır.

Üç nokta nerelerde kullanılır?

En çok kullanılan noktalama işaretlerinden bir üç noktadır. Kullanıldığı cğmlelerde cümlenin bitmediğini anlatır. Bu cümleler bazen bilerek bitirilmemiştir. Bazı durumlarda da bilinmeyen nedenlerden dolayı yarım kalmış cümleler olabilmektedir. Üç nokta nerelerde kullanılır?  Üç nokta, cümlenin başında, ortasında ya da sonunda kullanılabilen bir noktalama işaretidir.

Üç noktanın bazı kullanımlarında, yazıda söylenilmek istenmeyen yerlerin yerine bu noktalama işareti yer almaktadır. Bazı yazılarda yazan kişi küfür edebilir ve açıkça yazmak istemez. Bazı durumlarda ise sinirlenen ya da üzülen yazar cümlenin bir kısmını boş bırakabilir ve o boşlukta üç nokta kullanılır.

Örnekler ile anlatılan bir cümlede örneklerin devam ettiğini göstermek için üç nokta kullanılmaktadır. Ayrıca karşılıklı konuşmalardaki yetersiz kalınan durumlarda da bu noktalama işaretine rastlanır.  Seslendirme ya da ünlem içeren cümlelerde anlatımın pekiştirilmesi için kullanılır.

Alıntılanan bir cümlenin tamamı alıntılanmadığında üç nokta kullanılır. Örneğin bir cümle çok uzunsa ve kişiye sadece sonu gerekiyorsa başındaki kelimeler yerine üç nokta kullanılabilir. Aynı durum cümlenin ortası ya da sonu için de geçerli olmaktadır.

Üç nokta kullanım örnekleri

Üç nokta pek çok alanda kullanılan bir noktalama işaretidir. Üç nokta kullanım örnekleri ve hangi amaçla kullanıldıkları:

  • Bahçede renk ren çiçekler göze çarpıyordu: ortancalar, güller, hanımelleri, zambaklar… (devam eden örneklerde)
  • Eve giden yamuk kaldırımlar… (bitmemiş cümlelerde)
  • Kavgayı … Hanım’ın kızı başlatmış diyorlar. (söylenmeyen kelimelerin yerine)
  • … savaştaki kahramanları anmak için kutlamalar düzenlendi. (alıntılanan cümle)
  • Mahmut Ağa… Mahmut Ağa bile ölmüş. (pekiştirme)
  • -Benimle neden konuşmuyorsun?

-Hiç… (yetersiz diyaloglarda)

Üç nokta diğer noktalama işaretlerinden farklı olarak cümlenin her alanında kullanılabilir (baş, orta, son). Bu nedenle Türkçe’de büyük bir öneme sahiptir. Ancak yersiz kullanımı anlatımı zayıflatacak ve bayağılaşmasına neden olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir