Üç Nokta ile İlgili Cümleler

Üç Nokta

Üç nokta işareti cümle kurarken tamamlanmayan cümlelerin sonuna konur. Eksik bırakılan cümleleri belirtmek için üç nokta işaretini kullanırız. Aynı zamanda paragraf içerisinde örnek vereceksek ilk örnekten sonra üç nokta işareti koyarsak vereceğimiz örneklerin devamının geleceğini bildirmiş oluruz.

Kullandığımız cümleyi okuyan kendisi tamamlayacaksa üç nokta işareti kullanırız. Cümleye devam etmek istenmeyen ya da söylenmesi doğru olmayan sözler için de üç nokta kullanırız. Üç nokta işareti dilimizde oldukça fazla kullanılan bir işarettir. Edebi eser ve romanlarda da en çok karşımıza çıkan noktalama işaretidir.

Üç nokta işareti dilerseniz cümle başında ya da cümle sonunda kullanılabilir. İki yerde de kullanılması işlevsel bir işaret olduğunu gösterir. Üç nokta özellikle cümlede vereceğimiz örneklerin devam edeceği anlamına gelir. Metinde karşılıklı konuşan insanlar varsa belirtmek için üç nokta kullanılır.

İki cümle arasında üç nokta kullanılırsa bu aralarında başka bir cümle olduğunu daha gösterir.

Üç Nokta Kullanımı

Bir metin yazarken kullanmak istemediğimiz bir cümle varsa ya da bir kısmı boş bırakmamız gerekiyorsa üç nokta işareti ile belirtiriz. Kullanım alanına göre farklı anlamlar ifade eden bir işarettir. Üç nokta gibi işaretleri ilk okula başladığımız zaman öğreniriz.

Noktalama işaretlerini ne kadar iyi bilirsek bir metin yazarken anlatmak istediğimizi de o kadar iyi anlatırız. Eksik bırakmamız gereken bir cümle olduğunda bunu üç nokta ile belirtiriz. Üç nokta bir metin yazarken eğer kullanmak istemediğimiz kelimeler varsa kelimeler yerine kullanılır ve okuyucu da bunu anlar. Metinde konuşma geçiyorsa yetersiz bir durumu belirtmek için kullanılır. Örnek cümle:

“Okullar açılacağı zaman birçok araca ihtiyaç duyarız; kalem, kağıt, silgi, defter, kitap, boya kalemi, kalem tıraş…”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir