Tırnak İşareti Kullanımı (“)

Tırnak İşareti (“) Kullanımı

Metinlerde en çok kullanılan noktalama işaretlerinden birisi tırnak işaretidir. Tırnak işareti kullanımı metindeki yerine göre farklı anlamları olabilmektedir. Tırnak işareti kullanım alanları şu şekildedir:

  • Metin içerisinde bir başkasına ait sözün alınıp aynen yazıldığını ifade etmek için tırnak işareti kullanılır. Örneğin Annem bana hep “ Kim olduğunu sakın ama sakın unutma.” derdi.
  • Tırnak işareti kullanım alanlarından bir diğeri ise tırnak içerisine alınan kelimeye vurgu yapmaktır. Örneğin “İyisiyle kötüsüyle birçok insan tanıdım bu hayatta ama “ sözde iyiler” kadar kimse canımı yakmadı.”
  • Bilimsel eser ya da makalelerin künyeleri çıkartılırken eserlerin isimleri tırnak işareti içerisine yazılmaktadır. Bu sayede eserin adı daha net biçimde ortaya çıkmaktadır. Weiker, Walter F. “Osmanlı Bürokrasisi”, Amme İdare Dergisi, 1980
  • Başta tiyatro metinleri olmak üzere hemen hemen tüm metinlerde konuşma çizgisi yerine tırnak işareti de kullanılabilmektedir.

“ Elmaları nerden aldın çok güzeller ?” “Hemen şuracıktaki pazardan aldım ama biraz pahalı.”

  • Cümle içinde özel isimleri veya eser adlarını belirtmek amacıyla da kullanılır. Ünlü yazar “ Oğuz Atay” tarafından kaleme alınmış “Tutunamayanlar” romanı Türk edebiyatında en çok okunan eserler arasındadır.
  • Tırnak işaretinin son kullanım alanı bir kelime hakkında açıklama yapılacaksa o kelime tırnak işareti içine alınarak vurgulanır. Türkçe, Fransızcadan aldığı “ panjur” kelimesi uzun yıllardır kullanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir