Tırnak İşareti İşareti İle İlgili Cümleler

Tırnak İşareti

Tırnak işareti simge olarak (“) ifade edilir. Cümle içerisinde konuşma olacağı zaman ya da bir açıklama yapılacağı zaman kullanılır. Kelimelerin veya kelime grubu başlarında kullanılır.

Tırnak işaretinin bir diğer adı da denden işaretidir. Cümle kullanımında farklı görevlere sahiptir. Cümlede açıklama yapacaksak açıklama yaptığımız cümlenin başına ve sonuna konulur. Cümle yazarken bir başkasının sözünü aktaracaksak aktardığımız sözü tırnak işareti içerisinde veririz.

Bu şekilde cümlede anlam karmaşası yaşanmaz ve aktarılan cümle direkt olarak belli edilmiş olur. Cümle yazarken ekstra önemli olan sözcükleri tırnak içinde gösteririz. Bu şekilde önem taşıyan kısımları vurgulamış oluruz. Aktarma yapacağımız zaman aktardığımız sözde hiçbir değişiklik yapmayız ve tırnak içine alırız. Tırnak işareti cümlenin hem başına hem de sonuna konulur.

Paragraf yazarken bir cümle diğerlerinden daha önemliyse tırnak işareti ile ayrılarak vurgulanır.

Tırnak İşareti Kullanımı

Bir paragraf yazarken bir eser ya da yazar ismi kullanacaksak diğer cümlelerden tırnak işareti ile ayırarak dikkat çekeriz. Bilimsel bir makale hazırladığımız zaman eser künyesi konulur. Kitap isimleri ya da makale isimleri tırnak içine alınarak alıntı yaptığımız ya da yararlandığımız kaynakları belirtmiş oluruz.

Tırnak işareti ile alıntı yapacağımız zaman alıntı yaptığımız cümlede hiçbir değişiklik ya da yorum olmaması gerekir. Bu aktarıma doğrudan aktarım denir. Eğer dolaylı aktarım yapıp aynı şekilde alıntılamayacaksak ya da kendi yorumumuzu katacaksak tırnak işareti kullanamayız. Tırnak işareti cümle içerisinde vurgulamak istediğimiz sözcükleri belirtirken kullanılır.

Bu şekilde okuyucuya nelere dikkat etmesi gerektiğine dair yol göstermiş oluruz. Tiyatro eseri yazıyorsak uzun çizgi yerine tırnak işareti kullanabiliriz. Örnek cümle:

“Maksim Gorki eserlerini düşündüğümde beni en çok etkileyen kitabı kesinlikle “Ana” olmuştur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir