Kısa Çizgi Kullanımı (-)

 

Kısa çizgi kullanımı yazı dilinde sık sık kullanılan noktalama işaretlerinden birisidir. Kullanım alanı geniş olmakla birlikte ne yazık ki pek çok kişi de yanlış kullanmaktadır. Doğru kısa çizgi kullanımı için, kullanım kuralları sıralanacak olursa:

  1. Kısa çizgi en çok metinlerde satıra sığmayan cümleleri ayırmak amacıyla kullanılır.
  2. Yazı metninde yazar ara söz veya ara cümle kullanmak istiyorsa, ara söz veya ara cümleden önce ve sonra olmak üzere iki adet kısa çizgi koymalıdır. Yazarın tercihine göre ara söz veya ara cümleden önce ve sonra iki adet virgül kullanılması da dil bilgisi kuralları açısından doğrudur. “Bazı çiçekler – sümbül, lale, ve papatya- kurutulup çerçevelenerek ev dekorasyonunda kullanılmış.”
  3. Dil bilgisinde kelimelerin köklerini yapım eki ve çekim eklerinden, gövdelerinden ayırmak amacıyla kısa çizgi kullanılır. “Oku-l-a “
  4. Sözcük yapısını incelerken fiil kök ve gövdelerini tahlil ederken kök ve gövde göstermek için bunlardan sonra kısa çizgi işaretiYardım-cı”
  5. Dil bilgisinde isim yapım eklerinin sonuna ve fiil yapım eklerinin de hem başına hem de sonuna kısa çizgi koyulur. “-ak, -ımsa-, -la-,-iş…”
  6. Sözcükleri hecelerken her bir heceden önce kısa çizgi işareti “Bi-le-zik”
  7. İki veya daha fazla kelime arasında “ve, ile, …e” anlamı verilmek isteniyorsa kelimeler arasında kısa çizgi “Ev- iş arasında sıkıştım kaldım.”
  8. Matematikte dört işlemden çıkarma işlemi için kısa çizgi kullanılır.
  9. Sıfırdan küçük matematiksel değerleri belirtmek için sayıdan önce kısa çizgi işareti kullanılır. “ Hava bugün -5 derece.”
  10. Cümle içerisinde sayılar yinelenmişse aralarına kısa çizgi işareti “On on beş kişi konferansa katıldı.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir