Uzun Çizgi İle İlgili Örnekler

Uzun Çizgi (—)

Uzun çizgi, Türkçe yazım bilgisinde kullanılan pek çok noktalama işaretinden bir tanesidir. Uzun çizgi genelde konuşmaların önlerinde kullanılmaktadır. Dilimizde çoğu noktalama işaretinin çok fazla görevi bulunsa da uzun çizginin görev aldığı alanlar oldukça sınırlıdır.

Uzun Çizgi Neden Kullanılır?

Uzun çizgi, Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen alanlarda ve biçimlerde kullanılmaktadır. Noktalama işaretlerinin kurumun belirttiği kural ve alanlar haricinde kullanılması yazım yanlışlarına neden olmaktadır. Özellikle pek çok sınavda yazım yanlışları belirleyici rol oynamaktadır.

Uzun çizgi, konuşma çizgisi olarak da adlandırılmaktadır.  Satır başında ve yazılacak yazıdan öne kullanılmaktadır. Uzun çizgi konuşmaları belirtir. Oyun ve tiyatro yazılarında karakterin isminden sonra uzun çizgi kullanılmaktadır. Uzun çizgi neden kullanılır? Uzun çizginin kullanılması karakterin konuşacağını belirtmektedir. Bu sayede yazının anlam akışı bozulmaz.

Noktalama işaretleri, kullanıldıkları yazılarda anlam bütünlüğü sağlamaktadır. Ayıca okuyucunun nerelerde duraksayacağı ve vurgu yapacağını belirleyen de noktalama işaretleridir. Uzun çizgiyi gören okuyucu bir konuşma yapacağını fark edecektir. Bu durumda o konuşmaya başlamadan önce yeterli nefesi almaya çalışmalıdır. Ayrıca tonlamalara dikkat edeceği için sesinin tonunu ayarlaması da oldukça önemlidir.

Uzun çizgi kullanım alanları ve örnekleri

Uzun çizgi pek çok alanda kullanılabilen bir noktalama işareti değildir. Yalnızca konuşma başlarında kullanılan bu noktalama işareti günümüzde çok sık kullanılmamaktadır. Konuşmalar için kullanılabilecek başka noktalama işaretlerinin de olması uzun çizginin kullanımını azaltmıştır. Uzun çizgi kullanım alanları ve örnekleri:

  • Bakımlı olmak ile alakalı işittiğim konuşmanın özeti şöyleydi:
  • Bakımlı olmak makyaj yapmak değildir.
  • Bakımlı olmanın bir cinsiyeti yoktur.
  • Ali — Nereye gitsem orada karşıma çıkıyorsun. Bunu bilerek yaptığını düşünmeye başlıyorum.

Ayşe — Sadece tesadüf diyebiliriz.

Son zamanlarda konuşmalar daha çok tırnak işareti içerisinde gösterilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesinin üretilen klavyelerde uzun çizgi tuşunun olmaması olabileceği düşünülmektedir. Uzun çizgi kullanmak isteyen yazar birkaç kısa yol kullanmak zorundadır. Çoğu klavyede bu Alt + 0151 kombinasyonu olmaktadır. Bu şekilde bir kullanımdansa yazarlar daha kolay olan tırnak işaretini tercih etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir